Recensie Onder Vuur Christelijke Kinderboeken

Gepubliceerd op 1 oktober 2018 om 19:32

Onder vuur – Rijk Arends

, , , , , , , , ,

  • Auteur: Rijk Arends
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 9.50
  • Pagina\'s: 109
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033128479

 

Onder vuur, het debuut van Rijk Arends, gaat over het dorp Opheusden tijdens het laatste oorlogsjaar.  De personages in dit verhaal zijn bedacht, maar de gebeurtenissen in het dorp zijn waargebeurd. Met dit debuut won Rijk Arends de EigenWijsPrijs 2018 (categorie gr. 6-8)

 

Hoofdpersoon in dit verhaal is de 13-jarige Evert, die bij zijn jongere broer en zus in de klas zit. Evert is blijven zitten. Ook Anne-Co zit nu bij hem in de klas, op wie hij stiekem verliefd is. Het is zijn laatste jaar op school. Hierna zal hij zijn vader op de boomkwekerij gaan helpen.

Evert is nogal onbesuisd en doet en zegt snel dingen waar hij later spijt van heeft, waardoor hij vooral commentaar krijgt van zijn zus Janna: ‘Een paar weken geleden hadden ze nog een grote mond’, zegt Evert. ‘Moet je ze nu zien. Het loopt ze al aardig dun door de broek’. (…) ‘Ik ken nog wel iemand met een grote mond, zegt Janna, die zijn stomp nu niet kan ontwijken’.

Opheusden heeft na Dolle Dinsdag te maken met inkwartiering van Duitsers en belandt midden in een confrontatie tussen Duitsers, Engelsen en Amerikanen. Het gezin van Evert moet een schuilkelder graven bij hun huis. En Evert wil iets doen om de Duitsers tegen te houden.  Zijn jongere broer en zus vragen zich af of het slim is, maar Evert zet door. Tegen zijn klasgenoot Rooie Hans vertelt hij ‘groots’ dat zijn vader door de moffen te helpen belangrijke dingen te weten zal komen voor het verzet. En hij verklapt dat ze morgenvroeg iets van plan zijn. ‘Mondje dicht he?

Onder vuur is het verhaal van een jongen met teveel energie, die er achter komt dat je met een kleine eenmansactie de oorlog, de Duitsers, of wat dan ook, niet tegen kunt houden. ‘Als ik achttien was, had ik me als vrijwilliger aangemeld bij de geallieerden. Dan zou ik meevechten om het dorp en het hele land te bevrijden’. Evert komt zichzelf erg tegen. Hij wordt bij ‘zijn actie’ direct opgepakt en flink aangepakt. Daarna vraagt Evert zich steeds af wie hem verraden heeft. Totdat hij uiteindelijk een confronterende ontdekking doet…

De auteur laat zien dat oorlog gevaarlijk is, angst en onzekerheid geeft en verliezen. ‘Een paar weken geleden vond hij de oorlog nog best spannend. Nu zou hij willen dat het vandaag nog afgelopen was’. En dat je met stoer doen, ‘iets willen doen’, niks bereikt. En dat dat ook voor ‘stoere grote mensen’ als Gaart-Jan geldt. Everts oma blijft nuchter en laat hem merken dat wie je ook bent ‘Ook soldaten die sneuvelen, moeten voor God verschijnen’.

Een kleine geschiedenis voor kinderen over een klein dorp in de Betuwe in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Het dorp is in ’45 bijna volledig verwoest en er is een overstroming overheen gegaan. Het gezin moet na de oorlog alles weer opbouwen.

Dit verhaal zou je,  naast verhalen over de actuele gebeurtenissen in Syrië, kunnen (voor-)lezen. Laat kinderen zien dat ons land meer dan 75 jaar geleden ook weer opgebouwd moest worden en dat wij nu ook  nieuwe Nederlanders een kans moeten geven om een nieuw leven op te bouwen, nu dat in hun eigen land (nog) niet mogelijk is.

Gebonden uitgave, in prettige lay-out, goed leesbaar. Voor jongens en meisjes, 9-10+, groep 6-8, AVI M5.

NB Heel bijzonder: najaar 2017 komen twee nieuwe boeken uit met dezelfde titel ‘Onder vuur’– allebei jongerenboeken, allebei over de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.

AP

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.